chleb

Bezlepková dieta nezabírá? Celiaci mohou trpět křížovou reaktivitou na jiné potraviny

Přešli jste na bezlepkovou dietu, a přesto trpíte typickými příznaky souvisejícími s lepkem? Pokud ano, mohou být na vině vybrané bezlepkové potraviny s proteiny, které tělo celiaka matou. Vlivem „křížové reaktivity“ pak imunitní systém dráždí třeba bílkovina sýru nebo čokolády.

Podíl celiaků, kteří kromě lepku kvůli křížové reaktivitě nesnášejí mléčné výrobky (sýr, jogurt, mléko a máslo), se odhaduje asi na polovinu. Nejčastěji se s problematickým typem proteinu celiak setká při pití kávy.

Jaké další potraviny mohou celiaka potrápit? Patří mezi ně amarant, pohanka, čokoláda, kukuřice, vejce, konopí, jáhly, oves, brambory, rýže, sezam, čirok, soja, tapioka, teff nebo droždí. Pokud na bezlepkové dietě stále trpíte zdravotními problémy, zkuste zmíněné potraviny po dobu nejméně dvou měsíců ze své stravy zcela vyloučit. Po této době lze postupně potraviny do stravy zase přidávat a sledovat, jak tělo zareaguje.

O něco jednodušším způsobem, jak případné nesnášenlivosti na potraviny prověřit, je testování potravinových intolerancí pomocí testu. Imunologické laboratoře provádějí vyšetření na desítky až stovky druhů potravin, které tělo nejčastěji dráždí. Přestože se za tyto testy platí často nemalé peníze, mohou v tíživé situaci výrazně urychlit léčbu nekončících zdravotních problémů.

Jak postupovat, pokud se křížová reaktivita potvrdí? Každopádně je nutné viníka či viníky zdravotních problémů ze stravy vyloučit. Tělo celiaka na ně totiž reaguje podobně jako na lepek, tedy například zánětem. Uklidnění střeva a zánětlivých projevů je ale jediná cesta k celkovému „uzdravení“ celiaka.

Zdroj: celiac.com