Dynova polevka

Co s dýní? Udělejte si polévku!

Sezóna dýní je v plném proudu a není snad nic snazšího, než je využít v kuchyni k přípravě lahodné polévky. Jdeme na to!

Ingredience:
2 střední cibule,
2 mrkve,
2 stroužky česneku,
1 lžíce tymiánu + na ozdobu,
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru,
½ lžičky mletého nového koření,
2 lžíce Olma Másla,
400 ml kuřecího vývaru,
1 dýně hokkaido,
1 ½ hrnku kokosového mléka,
250 g loupaných předvařených krevet,
2 lžičky sušených chilli papriček

Postup:

  1. Dýni omyjte, rozpulte a zbavte semínek. Položte rozpulenou stranou na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte zhruba 30 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte.
  2. V hlubší pánvi na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, tymián, zázvor, prolisovaný česnek a nové koření. Restujte 3-4 minuty. Poté přilijte ½ hrnku vývaru a vařte 10 minut. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem rozmixujte směs dohladka. Přidejte dýňové pyré, zbylý vývar, promíchejte a nechte projít varem.
  3. Přilijte kokosové mléko a přidejte krevety. Povařte a každou porci servírujte posypanou tymiánem a sušeným chilli.
Jak chutně připravit bezlepkové jáhly?

Proso, ze kterého se jáhly získávají, nemusíte jen sypat ptactvu! Prastará plodina z našich jídelníčků zmizela,...

Jak chutně připravit bezlepkové jáhly?