cokosusenky

Čokoládové sušenky bez lepku

Pokud byste chtěli třeba Vašemu školákovi dopřát nějakou tu odměnu pro zpříjemnění začátku školního roku, tak pro Vás máme tip na domácí bezlepkové čokoládové sušenky. Jejich (ne)výhodou je, že chutnají i nám, dospělým celiakům…

Ingredience:
120 g Olomouckého másla,
½ lžičky vanilkového extraktu,
150 g třtinového cukru,
1 české vejce velikosti L,
150 g bezlepkové mouky,
¼ lžičky xanthanové gumy,
¼ lžičky jedlé sody,
¼ lžičky soli,
200 g hořké čokolády nalámané na kousky,
60 g pekanových ořechů

Postup:

  1. Máslo rozpusťte, přidejte vanilkový extrakt, cukr a vejce a promíchejte. V druhé míse smíchejte mouku, xanthanovou gumu, jedlou sodu a sůl a postupně sypkou směs vmíchejte do tekuté směsi.
  2. Zapracujte kousky čokolády (hrst nechte stranou) a nalámané pekanové ořechy.
  3. Směs nechte asi na 15 minut vychladit v lednici, poté z ní vytvarujte kuličky, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba 7-10 minut.
  4. Jakmile sušenky dopečete, zbylé kousky čokolády vmáčkněte do sušenek.
  5. Nechte vychladnout a podávejte.
Bezlepkové bramborové knedlíky

Samozřejmě se dají už dlouho i u nás koupit v obchodě bezlepkové bramborové knedlíky. Občas ale možná přijde chuť i na ty domác

Bezlepkové bramborové knedlíky