dite-otazka

Jaké faktory rozjíždějí celiakii podle vědců?

Jaké jsou rizikové faktory spojovány s celiakií?

Celiakie, podobně jako další autoimunitní onemocnění, zůstává pro moderní vědu záhadou. „Vyhrát“ v genetické loterii genotyp spojovaný s nesnášenlivostí lepku, ještě totiž nutně neznamená, že nemocí člověk skutečně onemocní. Co během našeho života způsobí, že se nemoc rozjede? Vědci se snaží tuto otázku rozklíčovat už dlouho, a přestože zdaleka nejsou na konci, nějaké indicie už k dispozici máme.

Dědičnost samozřejmě hraje velmi významnou roli. Máte-li člena rodiny s celiakií nebo dermatitidou herpetiformis (Duhringovou chorobou), zvyšuje se riziko přítomnosti nemoci i u vás.

Stejně tak riziko narůstá, pokud trpíte jinou autoimunitní nemocí, například onemocněním štítné žlázy, mikroskopickou kolitidou, revmatoidní artritidy, cukrovky, Downovým syndromem nebo Addisonovou chorobou.

V nevýhodě jsou spíše ženy

Celiakie nepatří mezi genderově spravedlivé nemoci. Postihuje přibližně dvakrát více žen než mužů. Přesné důvody nejsou známy, ale vědci se přiklánějí k odlišné imunitní odpovědi ženského organismu.

Antibiotika a virové infekce v raném věku

Nutnost léčby pomocí antibiotik a výskyt ušních infekcí před druhým rokem života patří podle vědců mezi významné faktory ovlivňující vyšší výskyt celiakie. Především expozice enterovirům a reovirům v raném dětství může nemoc rozjet.

Některé nedávné vědecké poznatky naznačují, že rozvoj celiakie může negativně ovlivnit také dlouhodobé podávání umělého vitamínu D u kojenců.

Naopak pozitivní vliv může mít konzumace mléka u dětí mezi 2 a 3 rokem života. Dostatečné množství kvalitního (plnotučného) mléka namísto odstředěného nebo nízkotučného je spojováno s nižším výskytem průjmů a také celiakie u dětí.

Kdy lepek přidávat do stravy dětí

Švédská studie z roku 2015 ukazuje, že vyšší konzumace lepkových potravin před druhým rokem života zvyšuje riziko vzniku celiakie. Vědci dokonce předpokládají, že zvýšení příjmu lepku o gram denně zvyšuje riziko celiakie až o 7 %.

Více informací k tématu na www.celiac.com.

Zelené kari s chřestem

V našich končinách se v poslední době zase začíná stávat populárním chřest. A to je...

Zelené kari s chřestem