svestkovy kolac

Koláč se švestkami a mákem

Švestkový koláč s mákem patří k těm nejlepším podzimním receptům. Hlavně tedy když dostanete švestky od babičky ze zahrady, nebo si je natrháte někde cestou z výletu.

Ingredience

Na těsto:
300 g bezlepkové mouky,
1 lžička xanthanové gumy,
1 lžička prášku do pečiva,
½ lžičky soli,
150 g studeného Olma Másla,
125 g třtinového cukru

Na náplň:
750 g mascarpone,
120 ml Tatra Smetany ke šlehání,
55 g změklého Olma Másla,
100 g třtinového cukru,
35 g kukuřičného škrobu,
1 lžička vanilkového cukru,
šťáva z poloviny citronu,
60 g máku,
7 čerstvých švestek

Postup:

  1. Troubu předehřejte 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Smíchejte sypké ingredience na těsto. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a vypracujte těsto. Třetinu schovejte na posyp, ze zbylé dvě třetiny dejte na pečicí papír, přiložte druhý pečicím papírem a vyválejte placku tak, aby pokryla dno a stěny formy. Těstem vyložte formu. Těsto, které přečnívá, odřízněte, a vidličkou propíchejte dno.
  3. Všechny ingredience na náplň promíchejte ručním mixérem tak, aby vám vznikla kompaktní, hladká směs. Přendejte ji na připravené těsto.
  4. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte, posypte jím koláč. Třetinu těsta, kterou jste schovali stranou, rozdrobte po povrchu koláče.
  5. Dejte do trouby a pečte 50-55 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní koláč dalších 10 minut.
  6. Před podáváním nechte alespoň 2-3 hodiny při pokojové teplotě vychladnout.