podzimni-ovoce

Podzim už klepe na dveře, nepřipravujte se v kuchyni zbytečně o vitamín C!

Blíží se podzimní sklízení všemožné úrody ze zahrádek a možná také přemýšlíte nad tím, jak plody v zájmu zachování vitamínu C vlastně zpracovat. Jak známo, pro pevné zdraví a fungující imunitu je „céčko“ velmi důležité, pro celiaky obzvlášť. Jeho nedostatek stojí za únavou, zhoršeným metabolismem aminokyselin nebo špatným růstem. Dlouhodobý deficit může způsobit kurděje, dříve známé u námořníků a dnes se vyskytující ve velmi chudých oblastech třetího světa. Takže zavařovat, mrazit nebo sušit?

Potraviny bohaté na vitamín C se doporučuje konzumovat v syrovém stavu, ne vždy to však jde nebo chceme. Nejste-li skalním příznivcem raw stravování, objevují se ve vaší kuchyni také konzervované nebo sušené plody, ovoce a zelenina. Jaký konkrétní vliv na obsah vitamínů mají různé druhy tepelného zpracování? U vaření záleží na délce varu. Každých pět minut varu se ztratí zhruba 10 % vitamínu C. Podle vědců například po 30 minutách vaření ztratily zkoumané druhy zeleniny mezi 50‒65 % vitamínu C.

Neblahý vliv na jeho obsah má také přítomnost vzdušného kyslíku, protože ke značným ztrátám „céčka“ dochází oxidací. Například džusu při pokojové teplotě stačí asi měsíc, aby se vitamín vytratil. Oxidace stojí také za vysokým úbytkem vitamínu C při sušení plodů, a to i při relativně nízké teplotě.

Doporučení na závěr

Jaká tepelná úprava potravin je tedy k vitamínu C nejšetrnější? Asi vás nepřekvapí, že dušení. Pokud připravujete třeba zeleninu vařením, dbejte na co nejkratší dobu varu.

Přemýšlíte-li nad nejvhodnějším způsobem uchování plodů jako je rakytník, rybíz nebo šípek, zkuste je zamrazit.

S rýží by se to nemělo přehánět

Rýže je velmi chutná potravina a mnoha celiatikům slouží jako častá příloha, protože je přirozeně bezlepková. Jenže spolu s moř

S rýží by se to nemělo přehánět
Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě

Základní surovinou při výrobě piva je obilí, což pro obsah lepku teoreticky vylučuje z konzumace tohoto nejoblíbenějšího českéh

Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě