dite-jidlo

Příliš mnoho lepku v prvních letech života rozjíždí celiakii, tvrdí vědci

Vědecká studie publikovaná v časopisu JAMA naznačuje, že konzumace vyššího množství lepku během prvních pěti let života může zvýšit pravděpodobnost rozvoje celiakie u dítěte. Milovníci pečiva, těstovin a dalších lepkových dobrot tak mohou podle odborníků stravovacími návyky v rodině negativně ovlivnit zdraví svých dětí.

Mezinárodní výzkum zkoumal více než 6600 novorozenců ve Spojených státech, Finsku, Německu a Švédsku, narozených mezi lety 2004 a 2010. Všechny děti nesly genotyp spojovaný s celiakií a diabetem typu 1. Autoři studie u sledovaných průběžně zaznamenávali příjem lepku až do věku 5 let, porovnávali hladiny s referenčním množstvím lepku u zdravých dětí a vyhodnocovali zdravotní stav dětí.

U dětí s vyšším příjem lepku bylo pozorováno vyšší riziko rozvoje celiakie. S každým přijímaným gramem lepku denně vzrostlo o vice než 7 %. Hlavní autorka studie Carin Andrén Aronsson upozorňuje, že se v průběhu studie u téměř 20 % dětí celiakie skutečně rozvinula, a to nejčastěji mezi 2. a 3. rokem dítěte.