Slaný koláč s dýní a rukolou

Na tuhle sezónu se těšíme celý rok! A Vy? Podzim je plný barev a taky plný chutí!

Ingredience:
250 g Olma Tradičního pomazánkového natur,
1 větší dýni Hokkaido,
2 lžíce olivového oleje,
320 g bezlepkového listového těsta,
Menší hrst nasekaných lístků šalvěje,
1 lžička muškátového oříšku,
1 lžička citronové kůry,
šťáva z ½ citronu,
2 hrsti rukoly,
30 g piniových ořechů,
1 lžička sušeného chilli,
sůl a pepř

Postup:

  1. Dýni Hokkaido omyjte (nemusíte loupat), lžící vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kostičky. Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj dýni, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, posypte chilli a šalvějem. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 30 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
  2. Listové těsto rozválejte tak, aby se vám vešlo na plech vyložený pečicím papírem a vytvořili jste zhruba 1 cm vysoký okraj. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení příliš nenafouklo a dejte do trouby na 10 minut.
  3. Mezitím promíchejte pomazánkové s citronovou kůrou, šťávou a muškátovým oříškem. Potřete jím upečené listové těsto, posypte opečenou dýní a zapečte dalších 10 minut.
  4. Nechte pár minut vychladnout, posypte piniovými oříšky a rukolou a podávejte.
Staročeský trdelník

V předvánočním čase se na náměstích velkých i malých měst rozsvítily nazdobené stromy, otevřely se stánky...

Staročeský trdelník
Bezlepkové švestkové knedlíky

Na sezónu švestek se těšíme vlastně celý rok. Hlavně kvůli knedlíkům, protože ty švestkové jsou...

Bezlepkové švestkové knedlíky
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče