veprova panenka

Vepřová panenka na hruškách

V našich zemích vládne konzumaci masa stále vepřové. A tak jsme si ho připravili torchu moderně, trochu podzimně, ale především lahodně a bezlepkově.

Ingredience:
3 lžíce olivového oleje,
2 stroužky česneku,
1 lžíce čerstvého tymiánu + na ozdobu,
1 vepřová panenská svíčková,
3 menší cibule nebo šalotky,
3 hrušky,
4 lžíce farmářského másla Tatra,
2 lžíce bezlepkové mouky,
1 ½ hrnku kuřecího vývaru,
¾ hrnku hruškového nektaru,
sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 185 °C. Olivový olej smíchejte s prolisovaným česnekem a tymiánem. Směsí potřete panenku, oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou šalotku a na čtvrtiny nakrájené hrušky bez jader.
  2. V pánvi osmažte šalotky a ze všech stran panenku vcelku. Přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, osolte a opepřete a dejte do trouby na 10 minut.
  3. V té samé pánvi osmahněte hrušky (cca 4 minuty) a poté přidejte k panence. Zakryjte a pečte zhruba 20 minut.
  4. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte bezlepkovou mouku. Jakmile směs zhoustne, zřeďte ji hruškovým nektarem. Promíchejte a přidejte vývar. Vařte do zhoustnutí (cca 7 minut).
  5. Jakmile je panenka hotová, odeberte 2 kousky hrušky a zbavte jej slupky, vidličkou je rozmačkejte a vmíchejte do omáčky.
  6. Panenku nakrájejte na medailonky a servírujte s hruškami, šalotkou a omáčkou posypané tymiánem. Jako příloha se hodí opečené brambory, batáty nebo jejich kombinace.
Kuřecí tikka masala

Koření Garam Masala v kombinaci se zázvorem a česnekem dodá kuřecímu masu nádech exotických dálek!...

Kuřecí tikka masala
Jak na bezlepkové povidlové buchty

Zase se blíží víkend, ovoce je pořád dost, i švestek, tak proč si nedopřát trochu buchet k pořádnému zakousnutí.

Jak na bezlepkové povidlové buchty