5U4A6068

Dýňové mini koblížky

„Utekl jsem babičce, utekl jsem dědečkovi a tobě také uteču!“ Naše bezlepkové koblížky si rozhodně nenechte utéct, protože díky přidané dýni jsou úžasně vláčné a zlatavě žluté. Vynikající podzimní dezert s láskou dělaný, na plotně smažený, na okně chlazený!

Ingredience potřebné k přípravě těsta:

  • 2 hrnky bezlepkové mouky
  • 1 lžička xanthanové gumy
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • Špetka soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 1/3 hrnku rozpuštěného Tatra Másla
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • 1 České vejce velikost L + 1 žloutek navíc
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 menší dýně hokaido
  • ½ hrnku plnotučného Tatra Mléka
  • Řepkový olej na smažení

Na posyp si připravte:

  • 2/3 hrnku moučkového cukru
  • ½ lžíce mleté skořice
  • ½ lžíce mletého muškátového oříšku

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, rozkrojte a zbavte semínek. Rozkrojenou polovinou ji dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte do měkka (zhruba 30–40 minut).
  2. Nechte vychladnout, upečenou dýni rozmixujte na pyré a odvažte 250 g.
  3. K pyré přidejte vejce a žloutek, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo a promíchejte. V míse smíchejte mouku, xanthanovou gumu, kypřící prášek, cukr, sůl a koření na těsto. Postupně přimíchejte k dýňové směsi.
  4. Menší hrnec naplňte z poloviny olejem a nechte rozpálit. Pomocí dvou lžiček vytvořte kuličku a smažte dozlatova. Lžičky je dobré před každou novou porcí smočit ve vlažné vodě, aby se těsto příliš nelepilo.
  5. Hotové koblížky nechte vychladnout a okapat od přebytečného oleje. Smíchejte ingredience na posyp a v něm obalte koblížky.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev,...

Tři recepty pro zdraví
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče