5U4A6155

Bezlepkové svatomartinské menu

Už po víkendu nás čeká svátek svatého Martina. Přestože to na první sněhovou nadílku nevypadá, připravit si bezlepkové svatomartinské posvícení můžete směle s námi. Chybět nebude mladé víno, husa s červeným zelím, pečenými kaštany a bezlepkové lokše, tedy tradiční bramborové placky. Pusťme se do toho!

Ingredience potřebné pro pečenou husu:

  • 1 husa bez drobů
  • sůl a pepř
  • lžíce kmínu
  • 200 g cibule
  • 200 g jablek
  • 500 ml svatomartinského bílého vína

Na přípravu červeného zelí:

  • 1 lžíce husího sádla
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 400 g jablek
  • 2 cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 1½  lžíce třtinového cukru

Na kaštany:

Na bezlepkové lokše:

  • 600 g vařených, oloupaných brambor
  • 200 g bezlepkové mouky + na posyp
  • husí sádlo na potření

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kaštany z vrchu nařízněte do tvaru „ד a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout a kaštany vyloupejte.
  2. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Husu osolte, okmínujte a naplňte oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibulí a umytými, na čtvrtky nakrájenými jablky zbavených jádřinců. Dejte na pekáč a pečte 2,5–3 hodiny, přelévejte svatomartinským vínem a výpekem.
  3. Mezitím si připravte zelí. Na husím sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nechte lehce zesklovatět a přisypte cukr. Jakmile zkaramelizuje, podlijte červeným vínem a nechte jej trochu odpařit. Přidejte nakrouhané zelí a duste doměkka cca 20 minut. Ke konci přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka.
  4. Nyní si připravte kaštany. V kastrůlku rozehřejte cukr. Jakmile vznikne karamel, po troškách začněte přilévat vodu. Přidejte oloupané kaštany a duste doměkka. Nakonec přidejte špetku soli a vmíchejte máslo.
  5. Nyní je řada na bezlepkové lokše. Oloupané uvařené brambory nastrouhejte a smíchejte s bezlepkovou moukou. Vypracujte kompaktní hladké těsto. Z něj vytvořte váleček a rozdělte jej na 12 stejných dílů. Každý díl na pomoučněném vále rozválejte na tenkou placku. Osmažte nasucho na pánvi s nepřilnavým dnem. Jakmile je placka opečená, potřete ji z obou stran husím sádlem.
  6. Pečenou husu naporcujte, podávejte s pečenými jablky, kaštany, zelím a lokšemi.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Jak na bezlepkové medovníčky

Blíží se čas Vánoc, tak neuškodí nějaký dobrý recept na sladké. Co takhle bezlepkové medovníčky. Využili jsme recept autorky Iv

Jak na bezlepkové medovníčky
Svačinky plné zdraví i chuti

Svačinky plné zdraví i chuti Školáci opět zasedli do lavic a jim i nám, dospělákům,...

Svačinky plné zdraví i chuti
Jak na bezlepkový medovník

Pokud se zajdeme zahřát do kavárny ve městě nebo na horách sundáme lyže a objednáme si kávu, nezřídka nás lákají i na medovník.

Jak na bezlepkový medovník