5U4A6131

Hovězí po burgundsku

Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s Bezlepek.cz můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Na přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě lahve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhou servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!

Ingredience:

  • 750 g hovězí zadní loupaná plec (označení CZ333)
  • 100 g Kostelecké uzeniny Poctivé slaniny selské
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • Lžička soli
  • 30 g bezlepkové mouky
  • ¼ lžičky pepře
  • 500 ml červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 24 nakládaných cibulek
  • 500 g baby žampionů
  • 1 lžíce Olma Másla

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky 4×4 cm, slaninu na menší kousky.
  2. Slaninu orestujte v hrnci vhodném do trouby. Přidejte maso a restujte, dokud se všechna šťáva z masa nevypeče a maso se nezatáhne. Vyjměte, přidejte do hrnce olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli, na 2cm kousky nakrájenou mrkev. Vyjměte, vraťte do hrnce maso se slaninou, osolte a opepřete a posypte moukou. Promíchejte, aby se maso obalilo. Přidejte orestovanou zeleninu, přilijte víno a pár minut povařte. Poté přilijte vývar. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte k masu bobkový list, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 3–4 hodiny do změknutí masa.
  4. Mezitím očištěte baby žampiony (nemusíte loupat) a spolu s cibulkami je orestujte na másle. Jakmile je maso změklé, přimíchejte k němu žampiony s cibulkou, přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián. Promíchejte a nechte na plotně ještě přejít varem.
  5. Podávejte s bramborovou kaší.

Bezlepek.cz vám přeje Bon appétit!

Pohanková kaše

pro 2 osoby: 1 šálek loupané pohanky (100 g) 1,5 šálku mléka špetka soli 1...

Pohanková kaše