Kapry nechte letos na Vánoce plavat a zkuste jinou rybu!

S blížícím se Štědrým dnem možná také u obchodů a na náměstích registrujete přibývající počet kádí s živými kapry. Přestože smažený kapr a rybí polévka patří ke stálicím vánoční kuchyně, dopřáváme si tuto sladkovodní rybu v Česku poměrně málo. Ne každý navíc kapří maso uvítá; někomu vadí jeho specifická vůně a místo „bahnité“ ryby by uvítal rybu hbitější, tedy říční nebo mořskou. V průběhu roku Češi kupují nejvíce lososa, jehož spotřeba předčí i tresku, pstruha nebo právě kapry. Celkově ale Češi ryby v jídelníčku nevyhledávají a toto dietní a zdravé maso tvoří pouhou desetinu celkové spotřeby masa u nás.

Jak si stojí nejoblíbenější losos? Z pohledu nutričního se jedná o dobrou volbou, protože mořské ryby představují důležitý zdroj vitamínů A, E a D, selenu, draslíku, bílkovin a prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pravidelně zařazovat lososa do jídelníčku by měli především ti, kdo trpí nedostatkem vitamínu D. Podle některých zdrojů nejsme v našich končinách schopni nasbírat tohoto „slunečního“ vitamínu v zimním období dostatek. Je tak vhodné hledat jeho další zdroje.

Protože chutný losos patří v Česku mezi stálice, vrací se k této růžovo-oranžové rybičce jemné chuti pravidelně i Bezlepek.cz. Mezi naše nejoblíbenější rychlé recepty patří citronové těstoviny s uzeným lososem a koprem. Čím je uzený losos tak výjimečný? Především úžasnou chutí. Vyzkoušejte třeba lososa od Rybyjo – PAPEI, který je vyuzen teplým kouřem a je k sehnání v řetězci Billa.

Novinka: Přenosný testovač jídla na lepek

Firma 6SensorLabs ze Spojených států zahájila předprodej svého inovativního výrobku – kapesního testovacího přístroj potravin n

Novinka: Přenosný testovač jídla na lepek