Osvědčená vzpruha: hovězí vývar

Víte, co nesmí chybět na svátečním stole? A co postaví na nohy i mrtvého? A která polévka dodá tělu živiny a energii po nemoci? Ano, hovězí vývar! Příprava je jednoduchá, jen ho musíte včas postavit na plotnu, aby strávníky potěšil k obědu (a ne až k večeři). Co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 2 ks hovězích kostí
  • 500 g hovězího hrudí nebo kýty (tuzemské maso poznáte např. podle označení CZ15)
  • 1 větší cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 3 mrkve
  • 2 žluté mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celerová nať
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Lehce omyté maso s kostmi pokapejte trochou oleje a dejte zhruba na 10-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Nechte opéct ze všech stran a vyndejte.
  2. Cibuli neloupejte, omyjte a rozpulte. Na trošce oleje pak rozpůlené části osmahněte tak, aby povrch zhnědnul.
  3. Kosti a maso dejte do velkého hrnce, zalijte zhruba 2 litry studené vody, osolte a pozvolna (ne zprudka) přiveďte k varu. Poté plotýnku stáhněte nebo nechte hrnec na plotýnce jen zčásti tak, aby vývar vřel jen částečně.
  4. Vzniklou pěnu průběžně odebírejte (bude vznikat zhruba první půl hodinu vaření). Až se pěna přestane tvořit, přidejte opečenou cibuli (i se slupkou). Stroužky česneku neloupejte, omyjte a promáčkněte. Spolu s pepřem je přidejte do vývaru. Vařte do změknutí masa (zhruba 4–5 hodin). Půl hodiny před koncem vaření vyndejte cibuli a česnek a přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
  5. Maso a kosti vyndejte, oberte a nakrájejte na kousky a maso vraťte zpět do polévky.
  6. Hotový vývar s masem a zeleninou podávejte posypaný petrželkou.

Přejeme vám dobrou chuť!

Limetkový cheesecake

Kdo si dá „číský dort“ neboli chese-kake? Tento zákusek je legendou českého gatrokutilství, ale my...

Limetkový cheesecake
Výlet do historie (nejen) bezlepkových párků

Na pultech obchodů dnes najdete desítky různých druhů párků: tradiční frankfurtské nebo vídeňské, jemné, debrecínské, loupací,

Výlet do historie (nejen) bezlepkových párků
Dýně s masovo-zeleninovou směsí

Nikdy dřív se dýně v české kuchyni nevyužívala tolik, jako je tomu v posledních letech. Na našich...

Dýně s masovo-zeleninovou směsí