5U4A8093

Osvědčená vzpruha: hovězí vývar

Víte, co nesmí chybět na svátečním stole? A co postaví na nohy i mrtvého? A která polévka dodá tělu živiny a energii po nemoci? Ano, hovězí vývar! Příprava je jednoduchá, jen ho musíte včas postavit na plotnu, aby strávníky potěšil k obědu (a ne až k večeři). Co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 2 ks hovězích kostí
  • 500 g hovězího hrudí nebo kýty (tuzemské maso poznáte např. podle označení CZ15)
  • 1 větší cibule
  • 5 kuliček pepře
  • 3 mrkve
  • 2 žluté mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celerová nať
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Lehce omyté maso s kostmi pokapejte trochou oleje a dejte zhruba na 10-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Nechte opéct ze všech stran a vyndejte.
  2. Cibuli neloupejte, omyjte a rozpulte. Na trošce oleje pak rozpůlené části osmahněte tak, aby povrch zhnědnul.
  3. Kosti a maso dejte do velkého hrnce, zalijte zhruba 2 litry studené vody, osolte a pozvolna (ne zprudka) přiveďte k varu. Poté plotýnku stáhněte nebo nechte hrnec na plotýnce jen zčásti tak, aby vývar vřel jen částečně.
  4. Vzniklou pěnu průběžně odebírejte (bude vznikat zhruba první půl hodinu vaření). Až se pěna přestane tvořit, přidejte opečenou cibuli (i se slupkou). Stroužky česneku neloupejte, omyjte a promáčkněte. Spolu s pepřem je přidejte do vývaru. Vařte do změknutí masa (zhruba 4–5 hodin). Půl hodiny před koncem vaření vyndejte cibuli a česnek a přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
  5. Maso a kosti vyndejte, oberte a nakrájejte na kousky a maso vraťte zpět do polévky.
  6. Hotový vývar s masem a zeleninou podávejte posypaný petrželkou.

Přejeme vám dobrou chuť!

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem

Nač trávit před Vánoci hodiny pečením a vařením, když existují skvělé recepty na ještě lepší...

Rychlá nekynutá vánočka s tvarohem
Mexická kukuřičná polévka

Mexiko je od nás vzdálené nějakých 9500 kilometrů, což nám ale nebrání ochutnávat aspoň jeho...

Mexická kukuřičná polévka