Víte, co nesmí chybět na svátečním stole? A co postaví na nohy i mrtvého? A která polévka dodá tělu živiny a energii po nemoci? Ano, hovězí vývar! Příprava je jednoduchá, jen ho musíte včas postavit na plotnu, aby strávníky potěšil k obědu (a ne až k večeři). Co budeme potřebovat?
Ingredience:
- 2 ks hovězích kostí
- 500 g hovězího hrudí nebo kýty (tuzemské maso poznáte např. podle označení CZ15)
- 1 větší cibule
- 5 kuliček pepře
- 3 mrkve
- 2 žluté mrkve
- 1 petržel
- 1 celerová nať
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 2 stroužky česneku
- Petrželka na ozdobu
Postup:
- Lehce omyté maso s kostmi pokapejte trochou oleje a dejte zhruba na 10-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Nechte opéct ze všech stran a vyndejte.
- Cibuli neloupejte, omyjte a rozpulte. Na trošce oleje pak rozpůlené části osmahněte tak, aby povrch zhnědnul.
- Kosti a maso dejte do velkého hrnce, zalijte zhruba 2 litry studené vody, osolte a pozvolna (ne zprudka) přiveďte k varu. Poté plotýnku stáhněte nebo nechte hrnec na plotýnce jen zčásti tak, aby vývar vřel jen částečně.
- Vzniklou pěnu průběžně odebírejte (bude vznikat zhruba první půl hodinu vaření). Až se pěna přestane tvořit, přidejte opečenou cibuli (i se slupkou). Stroužky česneku neloupejte, omyjte a promáčkněte. Spolu s pepřem je přidejte do vývaru. Vařte do změknutí masa (zhruba 4–5 hodin). Půl hodiny před koncem vaření vyndejte cibuli a česnek a přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Maso a kosti vyndejte, oberte a nakrájejte na kousky a maso vraťte zpět do polévky.
- Hotový vývar s masem a zeleninou podávejte posypaný petrželkou.
Přejeme vám dobrou chuť!