Je celiakie dědičná?

Mnoho budoucích rodičů celiaků se bojí, že jejich děti budou mít určitě stejnou nemoc. V převážné většině tomu tak ale není. Na rozvoji celiakie se totiž kromě genů podílejí i další faktory.

Podle učebnic medicíny je výskyt celiakie u rodinných příslušníků 1. stupně „jen“  8-18 procent.

Například vznik alergie u dítěte matky alergetičky je naproti tomu až 50 procentní.

Jak uvádí lékař Zbyněk Mlčoch, pokud onemocní jedno z jednovaječných dvojčat celiakií, riziko, že chorobou bude trpět i druhé dvojče, není 100 procent, ale 70 procent. Vnější prostředí má tedy také svůj podíl.

Rodiče celiatici se také bojí dávat kojencům stravu obsahující lepek, aby nebylo na něj alergické a aby se tak choroba neprojevila. Tento názor dříve také zastávali lékaři. Nyní ale převládá přesně opačný postup.  Dítě by si mělo na lepek postupně, ale brzy zvyknout. Začít podávat lepek například v krupicové kaši by kojencům rodiče měli už od čtvrtého měsíce. Podle Mlčocha právě kombinace stravy obsahující lepek a mateřského mléka má preventivní vliv na možný rozvoj nemoci.

ilustrační foto

Dokáží vědci deaktivovat celiakii?

Nedávno jsme vám představili Chaitana Khoslu, vědce Stanfordovy univerzity, který patří mezi současnou špičku výzkumu...

Dokáží vědci deaktivovat celiakii?