Strouhaný tvarohový koláč bez lepku

I v týdnu si můžeme dopřát nějaký ten koláč ke kávě nebo odpolední svačině. Co takhle zkusit bezlepkový strouhaný tvarohový koláč.

Co budeme potřebovat

Na těsto

200 g bezlepková mouka Schar Mix C

200 g a bezlepková mouka Promix Uni,

250 g Hera

150 g cukr moučka

1 ks cukr vanilkový

1 ks žloutek

1/2 prášek do pečiva

3 polévkové lžíce kakaa

Tuk a mouka na vymazání plechu

 

Na náplň:

500-750 g tvarohu

1 ks cukr vanilkový

250 g cukr moučka

1 polévková lžíce solamylu

3 ks žloutek

4 ks bílek

Rozinky podle chuti

Postup přípravy

Bezlepkové mouky smícháme v poměru 1:1 Schar Mix C a Promix Uni.  Všechny suroviny dáme do misky a vypracujeme si těsto.

Hotové vyndáme z misky, rozdělíme na půlky a dáme ztuhnout do lednice na 30 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Na menší pech bude stačit zmíněných 500 gramů tvarohu, na větší tvaroh přidáme.

Žloutky smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Cukr přisypáváme postupně. Přidáme tvaroh, rozinky a solamyl.

Zvláštní si v misce našleháme sníh z bílků a přidáme ho do tvarohové masy.

Na vymazaný a moukou vysypaný plech si nastrouháme první polovinu těsta.

Použijeme klasické struhadlo jako na jablka. Doporučuje se strouhat nejprve kolem okrajů plechu, pak na střed. Druhou polovinu těsta necháme zatím v chladničce.

Na těsto nalijeme náplň. Může se stát, že rozinky padnou v misce na spodek, proto je dobré náplň před vylitím na těsto promíchat, případně nedávat rozinky do náplně, jen je pak posypat po vrch na vylitou tvarohovou masu.

Na náplň na plechu postrouháme druhou část těsta. Dáme péct do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 25-30 minut.

Zdroj: varecha.sk, ilustrační foto