Australané se bojí snížení svých přísných norem na obsah lepku

Austrálie má jedny z nejpřísnějších norem na obsah lepku v potravinách označovaných jako bezlepkové na světě. Snaha posunout tyto normy na úroveň evropských a amerických narazila na odpor a možná tak vše zůstane při starém.

Aby mohly být v Austrálii prodávány potraviny jako bezlepkové, musí obsahovat maximálně 3 ppm lepku, tedy 3 díly na milion, což odpovídá u nás, v EU a USA 3 mg lepku na kilogram. Evropská a americká norma je maximálně 20 mg na kilogram.

Podle zastánců změny se přísná norma stává nepoužitelná a jejím posunutím by se zvýšilo množství potravin dostupných pro tamní celiatiky.

S tím ale nesouhlasí nemálo ze stovek tisíc Australanů, kteří trpí celiakií a citlivostí na lepek, a kteří se bojí, že to pomůže jen producentům potravin, zatím co počet nemocných se prý zvýší.

Velký obchodní řetězec Coles, který patří mezi hlavní sponzory australských celiatiků, změnu podporoval, teď ale pod tlakem kampaně oznámil, že přehodnotí stanovisko.

Zdroj: celiac.com, foto: wikimedia commons, Diliff

Jak chutně připravit bezlepkové jáhly?

Proso, ze kterého se jáhly získávají, nemusíte jen sypat ptactvu! Prastará plodina z našich jídelníčků zmizela,...

Jak chutně připravit bezlepkové jáhly?