Mohou za nárůst celiakie moderní způsoby pečení?

Mohou být za nárůstem počtu celiatiků ve světě v posledních desetiletí moderní rychlé způsoby pečení chleba? Tuto představu nadnesl Stephen Jones z Washingtonské státní univerzity.

Podle odhadu Donalda Kasardy z amerického ministerstva zemědělství se v USA od roku 1977 příjem lepku na jednoho obyvatele ztrojnásobil. Vysvětlení a souvislost s celiakií není však prokázána.

Zatímco některé hypotézy tvrdí, že za značným nárůstem celiakie mohou stát nové odrůdy obilí vyšlechtěné v 6O. a 70. letech, Jones je jiného názoru.

Poukazuje na to, že se v posledních desetiletí citelně zkracuje doba pečení chleba z hodin, v některých případech i dne, na několik minut a to za rychlého kvašení a použití dalších přídavných látek. Dlouhodobé kvašení totiž snižuje obsah lepku v chlebu a toto množství by pak u jinak náchylných lidí nemuselo vyvolat vznik celiakie.  Ani jedna hypotéza však nebyla ověřena a tak si na skutečné příčiny budeme muset počkat.

Zdroj: Celiac.com, foto: wikimedia commons, Chmee2