Jak na velký bezlepkový jahodový koláč s bílou čokoládou

Jeden recept na jahodový bezlepkový zákusek jsme zveřejňovali nedávno. Sezóna jahod je však v plném proudu, tak se můžeme podívat ještě na jeden, tentokráte od paní Katky Pavlovičové. Bude pro 8-12 labužníků…

Co budeme potřebovat:

6 žloutků

6 bílků

300 g bezlepkové mouky Mehl/Farina

300 g cukru

1 lžička guarové gumy

1,5 dcl oleje

1 dcl mléka

0,5 dcl rumu

1 bezlepkový prášek do pečiva

1polévkové lžíce kakaa

Na polevu:

jahody

300 g bílé kvalitní čokolády

400 g zakysané smetany

200 ml smetany na šlehání

20 g želatiny v prášku

150 ml vody

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem na pěnu, pomalu přiléváme mléko (mírně teplé, smíchané s rumem) a olej. Potom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, guarovou gumou, kakaem a vše pomalu šleháme. Ušleháme sníh ze 6 bílků a vmícháme do těsta. Vše vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut.

Mezitím si připravíme polevu. Želatinu dáme nabobtnat do 150 ml vody alespoň na 30 minut. Našleháme si smetanu. V hluboké misce nebo hrnci rozpustíme nad párou čokoládu. Potom rozehřejeme nabobtnalou želatinu (nevaříme) tak, aby byla tekutá, a zašleháme ji šlehačem do teplé čokolády. Nakonec rozšleháme i zakysanou smetanu a promícháme s už nachystanou šlehačkou.

Na upečené těsto položíme omyté a na kousky rozkrájené jahody a polijeme polevou.

Zdroj: varenypeceny.sk, foto: wikimedia commons, Tarun.real

 

Bezlepkové škvarkové placičky

Jsme možná přeslazeni po Vánocích, tak by mohlo přijít k duhu něco slaného…třeba bezlepkové škvarkové placičky. Jednoduché, ryc

Bezlepkové škvarkové placičky
Amarantovo kapustové karbanátky

Po víkendu si s námi pojďte trošku oddechnout od masa a udělejte si výtečné amarantovo...

Amarantovo kapustové karbanátky
Smoothie – zdraví ve sklenici

Mnozí z nás v poslední době nadobro propadli kouzlu mixovaných nápojů z čerstvého ovoce a zeleniny, kterým se...

Smoothie – zdraví ve sklenici