Chutná dýňová polévka

Co je lepšího, než přirozeně bezlepková strava… Uvařit dobrou polévku se určitě vyplatí. Vyzkoušejte tuto dýňovou.

Co budeme potřebovat

1 střední dýně hokkaidó

2 cibule

hrnek mléka nebo smetany

kousek másla

kysaná smetana

1 lžíce cukru

sůl

pepř

muškátový oříšek

voda

trochu citronové šťávy

Postup:

Pečlivě očistíme a omyjeme dýni, nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo, v hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a něm necháme zesklovatět. Do hrnce přidáme i dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit.

Až dýně trochu změkne, přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou. V luxusní variantě můžeme ještě zakápnout dýňovým olejem.

Zdroj: bezlepkova-kucharka, foto: wikimedia commons, Martin Doege (Morn)