Palestinský chemik v chaosu izraelsko-palestinských bojů vytvořil bezlepkovou mouku

Představte si, že byste uvízli ve válečné zóně a nemáte přístup k potravinám a lékům. Při ozbrojených střetech mezi Palestinci a Izraelem bývá taková situace v Pásmu Gazy častým jevem. Pro tamní obyvatele trpící celiakií může znamenat přístup k bezlepkové mouce někdy rozdíl mezi zdravím a nemocí, životem a smrtí.

Během 22denní izraelské ofenzivy v roce 2008 v doslova válečných podmínkách s minimálním vybavením a skoro bez peněz se rozhodl chemik Mohamed Al-Askalaní sám vytvořit bezlepkovou mouku, aby pomohl tamním celiatikům.

O dva roky později, již v době příměří, novou bezlepkovou mouku zdokonalil, takže je použitelná pro všechny druhy jídel a ve všech pekárnách, a má údajně stejnou chuť jako normální pšeničná mouka.

Jeho mouka byla nyní testována v Potravinářském a lékařském centru v Saudské Arábii a v egyptském Národním centru pro výzkum potravin. V současnosti žádá o povolení komerčního prodeje své bezlepkové mouky.

Zdroj:celiac.com, foto: Middle East Monitor