Krémová polévka z bílého a zeleného chřestu

Vychutnejte si výtečnou chřestovou polévku.

Co budeme potřebovat (pro 4 osoby)

  • Zelený chřest 750 gramů
  • Bílý chřest 750 gramů
  • Slepičí nebo kuřecí vývar 8 dcl
  • Živočišná smetana 31% 2×1 dcl
  • Čerstvý špenát 50 gramů
  • 1 velká cibule
  • Máslo 80 gramů
  • Olivový olej panenský 1 dcl,
  • Sůl
  • Cukr krupice 1 mocca lžíce
  • Brambor 150 gramů

Postup

Čerstvý, pevný chřest zbavíme pupenů, opatrně oloupeme škrabkou na chřest a odřízneme spodní část asi 1 cm. Chřest nakrájíme na 5 cm špalíčky. Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Ve dvou rendlících rozehřejeme máslo s olivovým olejem a cibulku necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, přidáme připravený chřest, zvlášť zelený a zvlášť bílý. Do rendlíku s bílým chřestem vložíme očištěnou, na kostičky nakrájenou bramboru, uvaříme, rozmixujeme a propasírujeme. K uvařenému zelenému chřestu přidáme čerstvý špenát a rozmixujeme. Do obou polévek nalijeme smetanu, dochutíme solí, špetkou cukru a čerstvě nastrouhaným bílým pepřem. Do talíře nalijeme obě polévky současně tak, aby se neslily. Podáváme s zblanšírovaným chřestem, který svážeme spařeným pórkem.

Dobrou chuť!

Zdroj: Recept a obrázek převzat z receptů společnosti Tatra

Hermelínová pomazánka

Osvědčená klasika na svačinu i jako pohoštění pro návštěvu!  Ingredience: 240g Hermelínu či jiný plísňového...

Hermelínová pomazánka
Bezlepkové těstoviny

Těstoviny jsou tradiční součástí stravy a ani celiak se jich vzdávat nemusí. V dnešní době se...

Bezlepkové těstoviny
Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem

Bezlepkový piškot bývá docela rychlovka, ale někdy si můžeme trochu pohrát a vytvořit piškot vyššího “levelu“, jak říká mladá

Bezlepkové piškotové řezy s tvarohem