Bezlepkové tipy na léto – Itálie

Blížící se prázdniny mohou u celiaků vyvolat obavy a otázky ohledně stravování v nejčastěji navštěvovaných zemích. Jedním z často volených turistických cílů je bezesporu Itálie. Vzhledem k tomu, že nejznámějšími italskými jídly jsou těstoviny všeho druhu a pizza, mohlo by se zdát, že pobyt v Itálii je pro celiaka velký problém.

Itálie však rozhodně není k celiakům nepřátelská. V každém větším marketu je možné najít koutek s potravinami označenými gluten free či senza glutine. Bezlepkové potraviny jsou pak i v mnohých lékárnách.

V Itálii, jejíž strava je založená na lepku, najdete mnoho restaurací, které nabízejí i bezlepkovou variantu „lepkového“ pokrmu či jídla přirozeně bezlepková.

Jak se orientovat v nabídce restaurací?

V mnohých restauracích se běžně domluvíte anglicky. Nebo vám mohou pomoci kartičky tzv. gluten-free restaurant cards, které obsahují informace o tom, že jste celiak a jaká jsou omezení ve vaší stravě.

http://www.glutenfreeroads.com/smartedit/documents/download/italy_eng1.pdf

Další kartičky jsou k nalezení zde:

česká verze a její italský překlad

http://www.celiactravel.com/cards/czech/

http://www.celiactravel.com/cards/italian/

Je možné si stáhnout aplikaci určenou pro operační systém iOS:

https://itunes.apple.com/us/app/gluten-free-restaurant-cards/id294997385?mt=8

vatican-784592_1920Na italském jídelním lístku bychom se měli mít na pozoru např. u těchto jídel
(pokud není napsáno, že jsou gluten free či “senza glutine”):

  • Pasta (ravioli, gnocchi, tortellini…)
  • Pizza
  • Obalované smažené potraviny, často to bývají např. obalované maso cotoletta, v krustě mohou být i calamari
  • Aranciny ‒ rýžové koule obalené v chlebové strouhance
  • Cotechino ‒ klobása
  • Involtiny ‒ smažené masové závitky obalené v chlebové strouhance se sýrem
  • Ribollita ‒ zeleninová polévka s chlebem
  • Panzanella ‒ zeleninový salát s chlebem
  • Ossobuco ‒ pokrm z telecího masa, kde je využita i mouka
  • Cannoli, tiramisu ‒ dezerty

Bezpečné jsou např.

  • Gluten free pizza a těstoviny
  • Grilované maso
  • Risotto
  • Insalata caprese
  • Farinata ‒ placky z cizrny
  • Pesto
  • Caponata ‒ pokrm z lilku
  • Polenta
  • Zuppa di lenticchie ‒ čočková polévka

Vždy vám dá největší jistotu označení, že je pokrm bez lepku. Případně se můžete naučit jednoduchou větu, zda zvolené jídlo obsahuje lepek: Questo alimento contiene glutine? Odpovědí vám bude buď „sí“, tedy ano, nebo „no“, tudíž nikoliv.

market-897990_1920Výběr restaurace

Pokud si chcete být jistí, že restaurace nabízí i bezlepková jídla, pomůže vám zorientovat se mapka na této stránce:

http://www.ristorantiperceliaci.net/

Je možné získat informace i ze stránek italské společnosti pro celiakii:

http://www.celiachia.it/home/HomePage.aspx#

Snad Vám tento článek pomůže k tomu, aby vaše cesty po Itálii byly klidnější!

 

Ilustrační foto: Pixabay.com

Jedna báseň bez lepku

Před několika dny jsme upozornili na výbornou restauraci v centru Brna, kde se rádi vaří i pro bezlepkáře. Že se v tomhle směru

Jedna báseň bez lepku
Bezlepkový ekologický hotel v Dolomitech

Pokud máte rádi Dolomity, v létě, v zimě nebo po celý rok a k tomu preferujete ekologický životní styl, můžete vyzkoušet krásný

Bezlepkový ekologický hotel v Dolomitech