Bezlepkové tipy na léto – Slovensko

V době dovolených mnoho Čechů vyráží za hranice. Nejsnazší je pro nás jednoznačně cestování po Slovensku. Je nám blízké kulturně i jazykově. Podobně jako u nás je možné ve větších obchodech najít koutky, kde jsou potraviny gluten free, dále je možné bezlepkové potraviny zakoupit v prodejnách se „zdravou výživou“ či lékárnách. Existují též menší soukromé pekárny či cukrárny, které se věnují výrobě bezlepkového pečiva. Restauratéři a hoteliéři s klienty s celiakií počítají. Mají na jídelním lístku bezlepková jídla, případně jsou ochotni bezlepkové jídlo či bezlepkovou variantu lepkového jídla připravit.

Slovenská kuchyně je té naší v mnohém podobná, takže se tam setkáváme s podobnými pokrmy, jejichž složení je nám dobře známé. Jídla, která jsou „typicky“ slovenská a nemusíme si umět představit jejich složení, jsou velmi často „lepková“.

Jedná se např. o:

  • Kapustnica, zelná polévka, které může být dohuštěna moukou či může obsahovat uzeninu, ve které může být lepek (klobásu, čabajku).
  • Různé typy prívarkou, ať už se jedná o prívarok kapustový, tekvicový, nebo bramborový, je zahušťován moukou.
  • Halušky/strapačky ‒ ačkoli jsou hlavní surovinou v nich brambory, není možné se vyhnout použití mouky.
  • Lokše ‒ jedná se o bramborové placky připravované nasucho na rozehřáté ploténce. K dohuštění bramborové hmoty se používá mouka.
  • Spišské pirohy ‒ těsto na pirohy je vyráběno z pšeničné mouky.
  • Plnené kysnuté buchty ‒ tj. klasické kynuté buchty.
  • Posúch ‒ jedná se o koláč z kynutého těsta, který se připravuje na sladký i slaný způsob.
  • Pagáče ‒ škvarkové placičky, při jejich přípravě je použita pšeničná mouka.
  • Rezance s makom, kapustou ‒ je to těstovinové jídlo, rezance = široké nudle.
  • Perkelt ‒ jídlo, se kterým se častěji setkáme v Maďarsku, ale i na Slovensku je velmi populární. Ačkoli je perkelt sám o sobě připravován z bezlepkových surovin, podávají se k němu např. noky, chléb, je tedy nutné se na toto připravit a přílohu odmítnout.
  • Haruľa ‒ bramborové placky, jsou podobné bramborákům.

Bez lepku jsou pak většinou tato jídla, je ale vhodné se kuchaře doptat, jaká ochucovadla použil:

  • Živáňská pečeně ‒ masový špíz.
  • Brynzová polévka.
  • Šmirkás ‒ pod tímto jménem si jen málokdo z nás představí, o jaké jídlo se jedná. Je to brynzová pomazánka čili nárierka.
  • Liptovská baranina ‒ skopové maso s česnekem a slaninou.
  • Je také možné si bez starostí užívat mléčné výrobky ‒ brynza, oštiepok, korbáčiky, žinčica…

Pokud si nejste jisti, zda byste dokázali ve slovenštině vysvětlit, že dodržujete bezlepkovou dietu, existují i pro Slovensko tzv. „celiac restaurant card“. Ke stažení zde:

http://www.celiactravel.com/cards/slovak/

Seznam bezlepkových restaurací:

http://www.restauraciepreceliatikov.sk/

http://www.glutenfreeroads.com/en/

Informace před cestou si též můžeme ověřit na webu pro celiaky:

http://www.celiakia.sk/uvod

Bezlepkově v Krakově

Krakov, nejatraktivnější a nejnavštěvovanější město Polska leží jen 130 km od hranic s Českou republikou. Každý rok Krakov navš

Bezlepkově v Krakově
Ubytování s bezlepkovou stravou ve Špindlu

Ani v Krkonoších není snadné najít vhodné ubytování s bezlepkovou stravou. To platí i pro největší naše horské středisko – Špin

Ubytování s bezlepkovou stravou ve Špindlu