Celozrnný švestkový moučník

Podzim bez tmavě modrých plodů slivoní by určitě nebyl tak krásně barevný a voňavý. Kdysi švestky představovaly chloubu českých zahrádkářů a pěstovaly se u nás ve velkém. Říkávalo se jim také karlátka nebo kadlátky, do Čech totiž připutovaly na popud otce vlasti, Karla IV. V dobách Rudolfa II. jsme už byli největší švestkovou mocností. Zakládaly se nové a nové sady, čerstvé, sušené i ve formě povidel se švestky vyvážely do celé Evropy.

Nové odolnější odrůdy

Ještě ve 30. letech minulého století se každá mez osazovala slivoněmi a České středohoří jimi bylo doslova porostlé. Pak přišel rok 1929 a tuhé arktické mrazy, které zničily nebo poškodily polovinu stromů. O pár let později se rozšířila virová choroba šarka, která zdecimovala další slivoně. Poslední ranou byla kolektivizace – zmizely meze a s nimi i ovocné aleje.

Dnes šlechtitelské stanice nabízejí několik odrůd, které mají v genech vysokou odolnost proti šarce i dalším chorobám, takže se švestky do české krajiny pomalu vrací. Pro jejich lahodnou chuť a mnohé zdravotní benefity stojí za to přivítat je zpátky i do naší kuchyně. Pojďme si společně upéct vynikající švestkový koláč! Perfektně se hodí ke kávě a podzimnímu posezení na sluníčku.

Švestkový koláč z celozrnné mouky

Příprava: 1 hodina

Pro 6–8 osob

Budete potřebovat:

  • 20–30 švestek
  • 300 g třtinového cukru
  • 120 g másla + trocha na vymazání formy
  • 125 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 250 ml podmáslí
  • 200 g bezlepkové hladké mouky
  • 190 g celozrnné pohankové nebo kukuřičné mouky
  • 2 lžičky bezlepkového kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

 

Příprava:

  1. Nejdříve omyjte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na měsíčky. Připravte si formu o velikosti 23 x 33 cm (nebo 2 menší) a vymažte ji máslem.
  2. V míse ušlehejte cukr, změklé máslo a olej do pěny. Potom jedno po druhém zašlehejte vejce, přidejte lžičku vanilkového extraktu a podmáslí a promíchejte.
  3. Ve druhé míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, sůl a koření. Sypkou směs spojte s máslovou směsí, ale míchejte jen krátce – nesmíte těsto přešlehat.
  4. Dejte je do formy a pokryjte švestkami. Pečte asi 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá. Vyjměte z formy a nechte vychladnout.

 

Náš tip

  • Moučník můžete vylepšitcitronovou polevou: prošlehejte šťávu ze 2 citronů, 2 lžiček vanilkového extraktu a 80 g moučkového cukru. Koláč pokapejte.
  • Máte přebytek švestek? Zkuste domácí povidla: 1 kg švestek vypeckujte a rozmačkejte. Povařte s 600 g cukru, citronovou šťávou a špetkou mletého hřebíčku v troubě při 185 °C. Za občasného promíchání vařte 3 hodiny.

 

Mohlo by vás zajímat

Stejně jako čerstvé plody švestek, tak i jejich sušená forma podporuje tvorbu endorfinů, hormonů dobré nálady, které nám pomáhají při zvládání stresu a podzimních depresí. A bonus navíc – zlepšují paměť a dokonce i potenci.

 

Dobrou chuť!