Brambory Hasselback

Vařené, pečené, šťouchané, smažené, grilované, vyšlehané na kaši nebo plněné libovolnou nádivkou, naslano, nasladko a ve všech případech za pár korun, to vše jsou brambory, jedna z nejběžnější a nejlevnějších surovin v kuchyni. Zvláště pro celiaky mají brambory velký význam. Jsou bezlepkové a díky obsahu přírodních sedativ zklidňují žaludek a střeva. Pomáhají při zvýšené kyselosti žaludku, gastritidě, žaludečních vředech, při trávicích problémech a obtížích obecně.

Snadné a dobré

Dnes jsme pro vás vybrali jeden povedený bramborový recept ze Švédska. Takto upravené brambory se poprvé podávaly v restauraci Hasselbacken ve Stockholmu v roce 1940. Nesmírně jednoduché, ale přitom skvělé a krásně vypadající jídlo hosty nadchlo a získalo si mnoho příznivců po celém světě. Pokud jste je doma ještě nezkusili, musíte to určitě napravit. Blýskněte se před hosty, připravte si brambory do pekáčku už ráno a večer pouze stačí zapnout troubu. Jak si tyto lahodné brambůrky doladíte a dochutíte, závisí jen na vás, hodí se k nim prakticky vše – bylinky, různé druhy sýra, pikantní klobásky nebo zakysaná smetana.

Pečené brambory Hasselback

Příprava: 1 hodina

Pro 3 osoby

Budete potřebovat:

  • 6 středně velkých brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • trochu soli
  • 150 g anglické slaniny nebo pršutu (nejlépe poctivá selská slanina)
  • 1 jarní cibulku
  • 1 hustý smetanový jogurt
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

 

Příprava:

  1. Brambory důkladně opláchněte a vydrhněte kartáčkem.
  2. Opatrně je nařízněte na tenké plátky (zhruba po 3 mm), ale nekrájejte až do konce, musí držet pohromadě. Dejte je na připravený pekáč vymazaný máslem nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Do misky prolisujte česnek a rozmíchejte ho s rozpuštěným máslem a trochou soli. Pomocí mašlovačky směs rozetřete mezi plátky brambor. Zbylou směsí brambory potřete shora.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte, dokud nebudou křupavé na povrchu a měkké uprostřed, potrvá to asi 1 hodinu. Na první půlhodinu můžete pekáč přikrýt alobalem.
  5. Mezitím na pánvi orestujte nakrájenou slaninu dokřupava a poté ji přendejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  6. Nakrájejte si jarní cibulku a rozšlehejte jogurt s trochou čerstvě mletého pepře. Brambory vyndejte z trouby, přelijte je jogurtem a posypejte osmaženou slaninou a nakrájenou cibulkou.

 

Náš tip

  • Abyste bramboru úplně neprokrojili, obložte ji z obou stran dřevěnými jehlami na špízy (nebo čínskými hůlkami). Nůž se o ně včas zarazí.
  • Další variantou je náplň ze sýra: do mezer mezi plátky vložte kousky sýra, zbylý sýr nastrouhejte a brambory jím posypejte, stejně tak i křupavou slaninou. Vraťte do trouby a pečte 5 –10 minut, dokud se sýr nerozpustí.

 

Mohlo by vás zajímat

Většina minerálů a stopových prvků je u bramborových hlíz uložena těsně pod vrchní vrstvou slupky. Na loupání se tedy více hodí škrabka, protože silná slupka odkrojená nožem znamená i ztrátu zdraví prospěšných látek. Rané a chemicky neošetřené brambory loupat nemusíte.

 

Dobrou chuť!

Hovězí tatarák

na 2 porce: 300 g mletého hovězího (mladý býček) 1 cibule sůl, pepř, mletý kmín,...

Hovězí tatarák
Těstoviny z jednoho hrnce

Máte malý byt a nechce se vám špinit zbytečně moc nádobí? Potom je tento recept...

Těstoviny z jednoho hrnce
Jak na bezlepkové medovníčky

Blíží se čas Vánoc, tak neuškodí nějaký dobrý recept na sladké. Co takhle bezlepkové medovníčky. Využili jsme recept autorky Iv

Jak na bezlepkové medovníčky
Amarantovo kapustové karbanátky

Po víkendu si s námi pojďte trošku oddechnout od masa a udělejte si výtečné amarantovo...

Amarantovo kapustové karbanátky