Dýně s masovo-zeleninovou směsí

Nikdy dřív se dýně v české kuchyni nevyužívala tolik, jako je tomu v posledních letech. Na našich stolech se objevuje častěji díky tomu, že více dbáme na kvalitu své stravy, a především proto, že se u nás rozšířila malá, zářivě oranžová dýně hokaido, která si rázem získala srdce všech kuchařů. Proti ostatním druhům dýní má několik výhod – nemusí se loupat, protože její slupka při vaření či pečení rychle změkne, má příjemnou velikost, takže odpadá problém, jak zpracovat několik kilogramů vážící plod a navíc je dostupná téměř po celý rok.

Královna podzimních hostin

Dýně hokaido se pěstovala už odedávna na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky a Evropy. Podle výživových poradců se v malé dýni schovává skutečný poklad – obsahuje totiž spoustu důležitých vitaminů a minerálů. Například draslíku má půlkilová dýně o třetinu víc než středně velký banán. Mohou si na ní pochutnávat jak celiaci, tak diabetici. Dá se zařadit do jídelníčku též při redukční dietě.

Její chuť je jemná, sladká, lehce oříšková, využití má všestranné. Dá se použít do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, můžeme ji také grilovat, podávat jako přílohu v různých variacích, jako součást zapékaných jídel, rizota atd. Množství úprav a použití je nepřeberné. My si dnes připravíme dýni s masovo-zeleninovou směsí. Těšíte se? Půjde nám to od ruky a výsledek bude senzační!

Dýně s masovo-zeleninovou směsí

Příprava: 2 hodiny

Pro 2–4 osoby

Budete potřebovat:

  • 2 menší dýně hokaido
  • olivový olej podle potřeby
  • 2 lžíce másla
  • trochu soli a pepře
  • snítku rozmarýnu
  • 500 g hovězího zadního masa
  • 4 šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml červeného vína
  • vývar podle potřeby
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 červenou papriku

 

Příprava:

  1. Šalotky a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek na plátky. V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla a zeleninu krátce osmahněte.
  2. Do pánve vhoďte maso nakrájené na kostky a restujte, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidejte sůl, pepř, nasekané lístky rozmarýnu a přilijte víno. Na mírném ohni nechte maso dusit, dokud není skoro měkké. V případě potřeby podlévejte vývarem.
  3. V další fázi přichází na řadu zelenina. Nakrájenou mrkev, papriku a řapíkatý celer přihoďte do pánve k masu a ještě chvíli duste.
  4. Dýně dobře omyjte, ale neloupejte. Dlouhým nožem z každé opatrně odřízněte vršek tak, aby se později dal použít jako malá poklička. Z dýně vydlabejte semena a vlákna tak, aby zůstala jen dužina.
  5. Potom vlijte trochu olivového oleje a pomocí mašlovačky ho po vnitřku dýně rozetřete.
  6. Takto připravené dýně naplňte masovo-zeleninovou směsí. Pokud jste při vydlabání dýně získali i část dužiny, nakrájejte ji na kousky a vmíchejte do směsi.
  7. Položte dýně na pekáč s vyššími okraji a podlijte vodou tak, aby hladina dosahovala do výšky 2–3 centimetrů.
  8. Odříznutými pokličkami dýně přiklopte a dejte do trouby. Pečte 40 minut při 180 °C.

 

Naše tipy

  • Aby dýně na plechu dobře držely, podepřete je ze dvou stran bramborami.
  • Pokud vám náplň zbyde, můžete ji podávat samotnou s bezlepkovým pečivem.
  • Jestli chcete přípravu urychlit, maso umelte.
  • Semena z dýní nevyhazujte, očistěte je a usušte. Pak je můžete opražit a zobat jen tak místo chipsů, skvělá jsou i do polévek nebo do salátů.

 

Mohlo by se vám hodit

Chutnou a zdravou přílohou je pečená dýně. Stačí nakrájet hokaido na kousky nebo na měsíčky, rozložit na plech s pečicím papírem, pokapat olivovým olejem a posypat mořskou solí a rozmarýnem. Peče se 30–40 minut při 200 °C.

 

Dobrou chuť!

Rychlé jablečné rolky se skořicí

Geniálně jednoduchý a rychlý recept na jablečné rolky se skořicí, které vám budou chutnat teplé...

Rychlé jablečné rolky se skořicí