Grilovaná žebírka s glazurou z černého piva

Co si trochu zavzpomínat na léto a pozvat přátele na podzimní grilovačku? Zdá se vám příliš chladno? Pokud se máte kam schovat při případném dešti, zima nemusí být problém. Počítejte s ní a na gril hoďte něco vydatného a pikantního, například vepřová žebírka. Jestli vám nevadí, že se při jídle trošku upatláte (nejlepší je totiž držet žebírka v ruce a labužnicky je okusovat), tak právě žebírka představují sázku na jistotu. Hlavně si je kupte s dostatečným předstihem, aby se stihla hezky proležet v marinádě a předpéct. A jestli se vám nechce běhat po obchodech a pak se ještě otáčet kolem plotny, spolehněte se na osvědčenou kvalitu: Žebro amerikáno od Láďy Grilemana vám hodně starostí ušetří.

Grilovaná žebírka s glazurou z černého piva

Příprava: 2 hodiny a 30 minut

Pro 6 osob

Budete potřebovat:

  • 2 kg vepřových žebírek (nejlépe masitá žebra z boku)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 700 ml tmavého piva
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 90 g třtinového cukru
  • 60 g hustého rajského protlaku
  • 1 lžičku chilli
  • 2 lžíce hořčice bez lepku

 

Příprava:

  1. Žebírka rozkrájejte po žebrech a vmasírujte do nich sůl a pepř. Dejte je do pekáče masitou stranou dolů, spolu s cibulí a česnekem nakrájenými na plátky.
  2. Přilijte tmavé pivo, pekáč zakryjte poklicí a pečte při 160 °C asi 1,5 hodiny doměkka. Pak je přendejte na talíř.
  3. Z pekáče seberte tuk, šťávu sceďte do kastrůlku, mělo by jí být asi 350 ml. Vmíchejte cukr, protlak, chilli a hořčici. Pomalu přiveďte k varu a za častého míchání vařte zhruba 20 minut, dokud se nesvaří asi na 250 ml.
  4. Žebírka dejte na gril a za častého potírání připravenou omáčkou grilujte 12–15 minut, až se na povrchu vytvoří glazura.

 

Naše tipy

  • Ušetřete čas a grilujte již naložená žebra. Láďa Grileman připravil marinované mučos ňuňos Los žebros a Žebro amerikáno vyladěné lehce do pikantní chuti.

vystrizekzebro-amerikano

  • Nejlepší žebra jsou z pečeně – kotlety. Před marinováním odstraňte zadní blánu, marináda tak vnikne lépe do masa. Když do marinády přidáte trochu čerstvé citronové nebo pomerančové šťávy, maso lépe zkřehne.
  • Díky předpečení se doba grilování významně zkrátí. Pokud nemáte možnost žebírka předpékat, zabalte je do alobalu a zvolna opékejte na grilu minimálně hodinu. Nakonec sundejte alobal a nechte vytvořit kůrčičku.

 

Mohlo by se vám hodit

Dip z pečených paprik

Ke glazovaným žebírkům se výborně hodí různé dipy. Co třeba paprikový?

Budete potřebovat:

  • 2 papriky
  • 2 lžíci suchého bílého vína
  • 1 lžíci majonézy
  • špetku soli
  • 100 g tvarohu nebo žervé

Příprava:

  1. Papriky upečte v troubě při vysoké teplotě, dokud slupka nezhnědne. Přikryjte je a nechte 3 minuty zapařit, pak je snadno oloupete. Odstraňte jádřinec a papriky rozmixujte na jemnou pastu.
  2. Přidejte víno, majonézu, osolte a vymíchejte s tvarohem nebo se žervé. Dip podáváme dobře vychlazený.

 

Horké pivo se zázvorem

Správná grilovačka se neobejde ani bez dobrého pití. Pokud se nebojíte zkusit něco netradičního, vyzkoušejte svařené bezlepkové pivo se zázvorem, chutná výborně a navíc vás pěkně zahřeje.

Budete potřebovat:

2 l piva, 2  cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ citronu, 2–3 lžíce medu (lze i přidat badyán, kousek skořice apod.)

Příprava:

Pivo nalijte do hrnce, přidejte nastrouhaný zázvor a na kolečka nakrájený citron. Pivo zahřejte téměř k bodu varu a sundejte z ohně. Nechte asi 10 minut odstát, sceďte, oslaďte medem a můžete podávat.

 

Dobrou chuť!

Čarodějnický bezlepkový buřtguláš

K předvečeru prvního máje, kdy se pálí čarodějnice, neodmyslitelně patří opékání špekáčků. Pokud nechcete čekat až na...

Čarodějnický bezlepkový buřtguláš