Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Mezi nejvybranější pochoutky v podzimním menu patří zvěřina. Má výraznou, lehce pikantní chuť, která je dána způsobem života divokých zvířat. Přestože se v tomto období pořádá spousta honů, nebývá snadné ji sehnat. Naštěstí existují specializované prodejny a ve velkých zavedených řeznictvích se čerstvé srnčí, dančí, kančí i jiné druhy divokého masa také čas od času objeví. Masu od pytláků se raději vyhněte, jen u toho, které pochází z ověřených zdrojů, máme totiž jistotu, že prošlo veterinární kontrolou.

Vyžaduje zvláštní zacházení

Zvěřina představuje specifický druh masa a na to je třeba při přípravě brát ohled. Díky minimálnímu obsahu tuku je velmi náchylná k vysušení, proto se především u starších kusů doporučuje naložení do mořidla z kořenové zeleniny, cibule a octa.

Obecně je zvěřina vhodná pro pečení, minutkovou úpravu, grilování, pečení, vaření i dušení. Výborná je především v kombinaci s kořením, ideální je směs divokého koření (pepř, nové koření, jalovec, bobkový list), doplněná o čerstvé bylinky – majoránku, rozmarýn nebo tymián. Skvěle se kombinuje i s podzimními plody – jablky, dýněmi, houbami či šípky.

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Příprava: 2 hodiny

Pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 700 g kančího masa (kýta, plecko)
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • snítku rozmarýnu a tymiánu
  • 50 ml olivového oleje
  • máslo podle potřeby
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 menšího celeru
  • 2 cibule
  • divoké koření (jalovec, černý pepř, bobkový list, nové koření)
  • 1 lžíci švestkových povidel
  • 2 lžíce brusinkového džemu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa nebo 1 lžíci balzamikového krému
  • 4 menší žampiony
  • kousek sádla
  • trochu soli
  • 1 lžíci pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 50 ml smetany na vaření
  • kousek špeku
  • 1 lžíci sušených předem namočených brusinek

 

Příprava:

  1. Odblaněné a očištěné maso nakrájejte na větší kostky. Dejte je do pekáčku, posypejte pepřem, přidejte rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Promíchejte a dejte do chladna, kde bude 1–2 dny odpočívat.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo a osmahněte nakrájenou kořenovou zeleninu. Pak vsypte pokrájenou cibuli. Přidejte divoké koření, povidla, brusinkový džem, cukr a orestujte dohněda. Osolte, vlijte ocet a nechte odpařit.
  3. Mezitím na pánvi na sádle orestujte maso, osolte ho. Když maso zhnědne, přendejte je do zeleninového základu. Přidejte špek, zalijte vínem a pomalu duste doměkka. Během dušení dolévejte víno, vodu nebo vývar.
  4. Zatím si na troše olivového oleje orestujte žampiony rozkrojené na půlky.
  5. V misce smíchejte změklé máslo se lžící bezlepkové mouky.
  6. Měkké maso vyjměte spolu s kořením z hrnce a přidejte máslo s moukou. Nechte probublat.
  7. Potom omáčku pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka a přes jemné sítko ještě přeceďte.
  8. Zjemněte smetanou, podle chuti dosolte. Podávejte s opečenými bramborami. Na talíři ozdobte brusinkami a orestovanými žampiony.

 

Náš tip

Pokud máte rádi zvěřinu, ale její přípravou nechcete ztrácet čas nebo nemáte dostatek zkušeností, nenechte si ujít zvěřinové hody – na podzim je pořádá celá řada restaurací a hospůdek.

 

Mohlo by vás zajímat

Zvěřina je bohatá na puriny, proto by ji ve větším množství neměli jíst lidé, kteří mají zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, trpí dnou či artritidou.

 

Dobrou chuť!

12 bezlepkových novinek Vitacelia

Společnost PENAM uvádí na trh 12 nových druhů bezlepkového pečiva pod značkou Vitacelia. Mezi produkty...

12 bezlepkových novinek Vitacelia
Sladký víkend s čokoládovými palačinkami

Venku máme listopadové pošmourno, tak si pojďme nadcházející víkend zpříjemnit alespoň bezlepkovými čokoládovými palačinkami. R

Sladký víkend s čokoládovými palačinkami
Jak na bezlepkový tiramisu

Asi se nám sbíjí chutě, když jdeme do cukrárny a nemůžeme si dát všechny ty sladkosti, které lákají ve vitríně. Asi jen výjime

Jak na bezlepkový tiramisu