Strašidýlka z kukuřičné mouky

Možná vás to překvapí, ale americký svátek duchů, halloween, se úzce pojí k našemu Svátku všech svatých a Dušičkám, které každoročně připadají na 1. a 2. listopad. Název halloween vznikl spojením anglických slov All Hallows eve, což v překladu znamená Předvečer Všech svatých. A vůbec není americký, jak si většina lidí myslí, tam se dostal teprve v 19. století díky přistěhovalcům z Anglie a Irska. Ale právě Američané si ho zamilovali a dovedli k dokonalosti. Z USA pak v modernizované podobě postupně putoval do dalších zemí světa.

Pod pojmem halloween se většině z nás vybaví vyřezaná dýně osvětlená svíčkou. Nazývá se Jack-o‘-lantern (lantern = lucerna) a v anglicky mluvících zemích nechybí při halloweenu u žádných dveří a oken. Symbolizuje duše zemřelých, které vítají pozůstalé a chrání je před zlými silami. I tento zvyk pochází původně z Evropy, kde se místo dýní používaly tuříny, brambory nebo červená řepa, do nichž se vkládaly žhavé uhlíky. Pro Američany však byla nejdostupnější dýně, a tak se z ní časem stal typický symbol tohoto svátku. Jsou však i jiné: čarodějnice, duchové, kostlivci či černé kočky, nejlépe v černé, červené nebo oranžové barvě.

Někomu se může zdát halloween trochu divoký a nevkusný, ale nedá se mu upřít, že představuje veselé zpestření tmavých a smutných podzimních dnů. Děti ho milují, tak ho vezměte na milost a vychutnejte si ho s nimi. Dlabání dýní, výroba strašidýlek, pečení „děsivých“ sušenek – no není to krásně společně prožitý čas?

Strašidýlka z kukuřičné mouky

Příprava: 1 hodina

30–40 kousků

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké kukuřičné mouky (lze na půl s jinou bezlepkovou moukou)
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 120 g cukru moučky
  • 1 lžičku skořice
  • 1 bezlepkový vanilkový pudink
  • 1 vejce
  • 200 g másla (nejlépe Tatra Farmářské) nebo Zlaté Hané
  • 1 čokoládovou polevu

 

Příprava:

  1. Na vál nasypte mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr moučku, skořici a vanilkový pudink. Přidejte vejce a změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a dejte na 30 minut odležet do chladu.
  2. Potom je rozválejte na silnější plát a vykrajujte sušenky. Rozložte je na plech a pečte při 170 °C přibližně 8–10 minut.
  3. Vychladlé sušenky namáčejte do čokolády, nechte ztuhnout.

 

Náš tip

Pokud nemáte haloweenská vykrajovátka, můžete si udělat čarodějnické prsty.
Z kousků těsta utvořte válečky, které vytvarujte tak, aby vypadaly jako prsty. Pomocí vidličky naznačte klouby. Spařené oloupané mandle rozdělte na poloviny a na každý prst dejte půlku mandle jako nehet. Prsty narovnejte na plech s pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Pomocí rybízové marmelády můžete naznačit „krev“.

 

Dobrou chuť!

Bezlepková ovocná roláda

Také Vás dnes někdo vyvedl aprílem? No… My budeme hodní a místo žertíku Vám nabízíme...

Bezlepková ovocná roláda
Sýrové kuličky s pažitkou

Hledáte tip na malé občerstvení pro koledníky? Rychlé, snadné, chutné? Přesně takové jsou sýrové kuličky...

Sýrové kuličky s pažitkou