Staročeský trdelník

V předvánočním čase se na náměstích velkých i malých měst rozsvítily nazdobené stromy, otevřely se stánky s adventním zbožím a okolí trhů zalila vůně svařeného vína, pečených kaštanů a trdelníků. Je vám líto, že si nemůžete sladkým horkým pečivem zpříjemnit zimní procházku? Upečte si bezlepkový trdelník doma! Je to snadné a možná vám tak zachutná, že ho přidáte do seznamu oblíbených moučníků. Vždyť recept na tuto pochoutku, která se peče na trdlech – dřevěných, stále se otáčejících tyčích – nad otevřeným ohništěm z dřevěného uhlí, pochází už z roku 1450. K nám ho přivezl kuchař maďarského generála József Gvadányi v 18. století. Trdelník milujeme dodnes, hlavně v zimě o Vánocích.

Staročeský trdelník

Příprava: 2 hodiny

Na 8 kousků

Budete potřebovat:

Těsto

  • 500 g bezlepkové mouky (Mantler a Unimix na půl, případně Jizerka)
  • 1 kostku droždí
  • 100 g cukru moučky
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 100–150 g rozpuštěného másla
  • 1 lžičku soli

Na potření

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 10 lžic cukru krystalu
  • 5 lžic mleté skořice

Na pečení

  • 8 formiček na trdelníky nebo trubičky na kremrole případně 8 lahví či plechovek od piva a alobal

 

Příprava:

  1. Mouku nasypte do mísy. Udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, posypte je cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Pak přidejte vejce, zbylé mléko, rozpuštěné máslo a sůl a zpracujete těsto, které nechte zakryté utěrkou v teple kynout.
  2. Po vykynutí těsto rozválejte na velký plát, asi 60 x 40 cm. Z něj pak nakrájejte proužky široké přibližně 3–4 cm.
  3. Pokud nemáte formičky nebo trubičky a používáte lahve od piva, obalte je alobalem, který potřete rozpuštěným máslem. Odspodu naviňte na každou lahev těsto tak, aby se překrývalo.
  4. Potřete je máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí. Lahve postavte na plech a pečte v předehřáté troubě při 190 °C asi 20 minut, dokud cukr na povrchu nezačne karamelizovat. Upečený trdelník ještě za horka stáhněte a nechte vychladnout na mřížce.

 

Náš tip

Do těsta si můžete přidat vanilku a strouhanou citronovou kůru. Výborné je i s rumem.

 

Mohlo by se vám hodit

Trdelník skvěle chutná posypaný sekanými oříšky a plněný vanilkovou zmrzlinou.
Dá se posypat i kakaem a naplnit čokoládovou šlehačkou.

 

Dobrou chuť!