Co s přezrálými švestkami? Zkuste si z nich udělat pikantní chutney

Švestky, švestky a zase švestky. Na stromech jich ještě pár zbylo, ty pozdní sládnou. Koláče, povidla, slivovice – to všechno už máme asi za sebou. Tak si ze zbylých slív pojďme udělat něco originálního. Třeba takové pikantní chutney.

Ingredience:
– 2 šalotky
– 20 g čerstvého zázvoru
– 1 chilli papričku
– 2 pomeranče
– 3 hvězdičky badyánu
– 500 g švestek
– 50 g třtinového cukru
– sůl
– lžíce balzamikového oleje
A jak na to? Pracovní postup je jako obvykle poměrně snadný:
1. Na drobno nakrájejte šalotky a zázvor. Chilli papričku zbavte semínek a pokrájejte.
2. Z jednoho pomeranče oloupejte pět stroužků kůry. Vymačkejte šťávu z obou pomerančů a vlijte ji do hrnce a přidejte šalotky, zázvor, papričku a badyán. Vařte na mírném ohni zhruba 15 minut.
3. Mezitím omyjte a vypeckujte švestky a nakrájejte na menší kousky.
4. Do hrnce přidejte švestky a cukr a vařte dalších 10 minut.
5. Vyndejte badyán. Ještě horké chutney vlijte do vymyté skleničky, pečlivě uzavřete a obraťte víčkem dolů. Chutney se báječně hodí k masu (např. vepřové panence).

Voňavé perníčky

Ke svátkům prostě patří, Vánoce ani Velikonoce se bez nich neobejdou. Dají se využít na...

Voňavé perníčky
Jak na bezlepkový tiramisu

Asi se nám sbíjí chutě, když jdeme do cukrárny a nemůžeme si dát všechny ty sladkosti, které lákají ve vitríně. Asi jen výjime

Jak na bezlepkový tiramisu
Cuketové lasagne bez lepku

Sezóna cuket je v plném proudu a my víme, co s nimi! Vyzkoušejte lehkou letní...

Cuketové lasagne bez lepku