Co s přezrálými švestkami? Zkuste si z nich udělat pikantní chutney

Švestky, švestky a zase švestky. Na stromech jich ještě pár zbylo, ty pozdní sládnou. Koláče, povidla, slivovice – to všechno už máme asi za sebou. Tak si ze zbylých slív pojďme udělat něco originálního. Třeba takové pikantní chutney.

Ingredience:
– 2 šalotky
– 20 g čerstvého zázvoru
– 1 chilli papričku
– 2 pomeranče
– 3 hvězdičky badyánu
– 500 g švestek
– 50 g třtinového cukru
– sůl
– lžíce balzamikového oleje
A jak na to? Pracovní postup je jako obvykle poměrně snadný:
1. Na drobno nakrájejte šalotky a zázvor. Chilli papričku zbavte semínek a pokrájejte.
2. Z jednoho pomeranče oloupejte pět stroužků kůry. Vymačkejte šťávu z obou pomerančů a vlijte ji do hrnce a přidejte šalotky, zázvor, papričku a badyán. Vařte na mírném ohni zhruba 15 minut.
3. Mezitím omyjte a vypeckujte švestky a nakrájejte na menší kousky.
4. Do hrnce přidejte švestky a cukr a vařte dalších 10 minut.
5. Vyndejte badyán. Ještě horké chutney vlijte do vymyté skleničky, pečlivě uzavřete a obraťte víčkem dolů. Chutney se báječně hodí k masu (např. vepřové panence).

Jak na bezlepkové halušky

Nejen Slováci, ale řada Čechů si ráda pochutná na haluškách. Bohužel celiatici si většinou musí nechat zajít chutě, pokud si al

Jak na bezlepkové halušky