Čokoládovo pohankové vafle pro sladký víkend

Blíží se víkend, který si můžeme osladit s výbornými čokoládovo pohankovými vafle. Ano – i celiaci si mohou tuto belgickou (nebo možná francouzskou) pochoutku užít.

Ingredience:
½ hrnku lněných semínek,
4 lžičky javorového sirupu + na servírování,
špetku soli,
hrnek čerstvého sýru ricotta,
hrnek pohankové mouky,
½ hrnku kakaa holandského typu,
1¼ lžičky soli,
lžička kypřícího prášku,
lžička jedlé sody,
2 Česká vejce velikosti M,
2 hrnky kefíru,
½ hrnku řepkového oleje,
¼ hrnku třtinového cukru,
50 g na drobné kousky nalámané hořké čokolády,
olej ve spreji,
lžičku vanilkového extraktu.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Menší plech vyložte pečicím papírem, posypte ¼ hrnkem lněných semínek, pokapejte 2 lžičkami javorového sirupu a posypte špetkou soli. Promíchejte, aby se semínka obalila a dejte na 12 minut do trouby. Poté nechte zchladnou a nadrolte na drobné kousky.
  2. Mixérem vymíchejte ricottu se 2 lžičkami javorového sirupu, naplňte směsí zdobítko a dejte do ledničky.
  3. Zapněte vaflovač. Zbylá lněná semínka rozemelte tyčovým mixérem. Smíchejte pohankovou mouku, kakao, mletá lněná semínka, sůl, kypřící prášek a jedlou sodu. V jiné míse umíchejte dohladka vejce, kefír, olej, cukr a vanilkový extrakt. Přimíchejte směs mouky s kakaem a na závěr přidejte hořkou čokoládu.
  4. Olejem ve spreji postříkejte plotýnky vaflovače a vlijte těsto tak, aby se rozlilo po celé plotýnce a nepřetékalo. Opékejte zhruba 3 minuty.
  5. Hotové vafle servírujte s opečenými lněnými semínky, ricottou a přelijte javorovým sirupem.

 

Bezlepkové slané pagáčky

Sladkostí je docela dost... Pro změnu můžeme vyzkoušet upéci něco slaného, například slovenské bezlepkové máslové pagáčky. Příp

Bezlepkové slané pagáčky
Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí