Bramborový salát jako za první republiky!

Ke stému výročí republiky jsme si připravili také recept na bramborový salát s domácí majonézou, s nímž byste se tehdy běžně setkali 🙂 Recept je podle pí. Sandtnerové.

Ingredience:

750 g brambor,
2 kyselé okurky,
1 České vejce CZ,
1 jablko,
2 lžičky sekaných kaparů,
50 g nasekané cibule,
sůl a pepř,
10 ml octa

na domácí majonézu:

50 g změklého másla,
špetka soli,
2 žloutky,
8 lžiček řepkového oleje,
¼ lžičky hořčice,
3 lžíce octa,
lžíce citronové šťávy,
špetka cukru,
špetka bílého mletého pepře

 

na ozdobu:

čerstvá petrželka

 

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, nechte vychladnout a oloupejte.
  2. Připravte si majonézu. Máslo rozmíchejte, přidejte sůl, žloutky a míchejte. Po lžičkách přidávejte olej, vmíchejte hořčici, ocet, citron, cukr a pepř.
  3. Do připravené majonézy vmíchejte nakrájené brambory, nakrájenou kyselou okurku, sekané kapary a spařenou cibuli. Osolte a opepřete podle chuti a přidejte zbylý ocet.
  4. Salát nechte v chladu uležet několik hodin a podávejte posypaný petrželkou.

 

Pečené kurkumovo-citronové kuře

Úžasné pečené kuřátko, které voní dálkami. Pokud máte rádi exotickou bylinku koriandr a sladkokyselé chuťové...

Pečené kurkumovo-citronové kuře
Pohankový kváskový chléb

Jak na pohankový kváskový chléb. Samotná pekařská příprava nezabere moc času, ale celkově s kynutím počítejte více než 13 hodi

Pohankový kváskový chléb