Někdo rád bonsaje, někdo rád trpaslíky, někdo lepí maličké modely letadel. No a my umíme zase upéct mini cupcakes.
Ingredience
na cupcakes:
¾ hrnku bezlepkové mouky,
½ hrnku kakaového prášku,
1 lžička xanthanové gumy,
¾ lžičky prášku do pečiva,
½ lžičky jedlé sody,
¼ lžičky soli,
2 Česká vejce velikosti L,
½ hrnku krystalového cukru,
½ hrnku třtinového cukru,
⅓ hrnku řepkového oleje,
2 lžičky vanilkového extraktu,
½ hrnku Olma Bio kefírové mléko,
formička a košíčky na mini muffiny
na krém:
250 g mascarpone,
100 g změklého másla,
lžíce moučkového cukru,
1 lžička vanilkového extraktu,
1 lžička žlutého potravinářského barviva
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na mini muffiny vyložte košíčky.
- Sypké ingredience na cupcakes (kromě krystalového a třtinového cukru) smíchejte ve větší míse.
- V menší vymíchejte dohladka vejce s třtinovým a krystalovým cukrem. Přimíchejte vanilkový extrakt a olej a polovinu tekuté směsi vlijte do sypké směsi. Zapracujte a přilijte druhou polovinu. Nakonec přilijte kefír a vypracujte vláčné těsto.
- Košíčky naplňte ze ¾ a dejte péct do trouby na 10-12 minut. Nechte vychladnout.
- Připravte si krém. Změklé máslo zhruba 3 minuty šlehejte, přidejte k němu mascarpone (musí mít pokojovou teplotu!) a šlehejte dohladka. Přimíchejte cukr a vanilkový exktrakt. Třetinu krému oddělte zvlášť a obarvěte žlutou.
- Ozdobte cupcakes. Bílým krémem naplňte zdobící pytlík s plochou cukrářskou špičkou a vytvořte okvětní lístky. Žlutým krémem naplňte pytlík s hladkou zdobící špičkou o průměru 2 mm a vytvořte žlutý střed květu. Hotové cupcakes dejte alespoň na hodinu (nejlépe přes noc) do lednice.