Cuketové lasagne bez lepku

Sezóna cuket je v plném proudu a my víme, co s nimi! Vyzkoušejte lehkou letní verzi italských lasagní, bezlepkově a místo těstovinových plátů radši se zeleninou!

Ingredience

  • 450 g mletého masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 3 středně velké cukety
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 500 g loupaných rajčat v konzervě
  • 2 lžíce Tatra másla
  • 2 lžíce bezlepkové mouky
  • 300 ml Tatra Plnotučného mléka
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • Sůl a pepř
  • 100 g strouhané mozzarelly
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 5 cherry rajčátek
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

  1. Na olivovém oleji osmahněte maso. Přidejte nastrouhanou mrkev a orestujte. Přidejte prolisovaný česnek a rajčatovou pastu. Osolte a opepřete. Následně přidejte konzervovaná rajčata, vývar, promíchejte a nechte vařit do zhoustnutí.
  2. Cukety omyjte, nakrájejte na plátky o tloušťce cca 0,5 cm a otřete z nich přebytečnou vodu.
  3. Nyní si připravte bešamelovou omáčku. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte mouku a lehce osmahněte. Přilijte mléko a rozmíchejte. Povařte do zhoustnutí, osolte a opepřete, vmíchejte muškátový oříšek a nechte omáčku vychladnout.
  4. Do pekáčku vyskládejte první vrstvu cukety, potřete třetinou masové směsi, následně čtvrtinou bešamelové omáčky. Opakujte ještě dvakrát a poslední vrstvu cukety potřete zbylou bešamelovou omáčkou, posypte strouhanými sýry a ozdobte přepůlenými cherry rajčátky.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte zhruba 20-25 minut.
  6. Před servírováním ozdobte bazalkou.

Krásné léto a dobrou chuť vám přeje Bezlepek.cz!

Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev,...

Tři recepty pro zdraví
12 bezlepkových novinek Vitacelia

Společnost PENAM uvádí na trh 12 nových druhů bezlepkového pečiva pod značkou Vitacelia. Mezi produkty...

12 bezlepkových novinek Vitacelia
Dýně s masovo-zeleninovou směsí

Nikdy dřív se dýně v české kuchyni nevyužívala tolik, jako je tomu v posledních letech. Na našich...

Dýně s masovo-zeleninovou směsí