Vepřová panenka na hruškách

V našich zemích vládne konzumaci masa stále vepřové. A tak jsme si ho připravili torchu moderně, trochu podzimně, ale především lahodně a bezlepkově.

Ingredience:
3 lžíce olivového oleje,
2 stroužky česneku,
1 lžíce čerstvého tymiánu + na ozdobu,
1 vepřová panenská svíčková,
3 menší cibule nebo šalotky,
3 hrušky,
4 lžíce farmářského másla Tatra,
2 lžíce bezlepkové mouky,
1 ½ hrnku kuřecího vývaru,
¾ hrnku hruškového nektaru,
sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 185 °C. Olivový olej smíchejte s prolisovaným česnekem a tymiánem. Směsí potřete panenku, oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou šalotku a na čtvrtiny nakrájené hrušky bez jader.
  2. V pánvi osmažte šalotky a ze všech stran panenku vcelku. Přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, osolte a opepřete a dejte do trouby na 10 minut.
  3. V té samé pánvi osmahněte hrušky (cca 4 minuty) a poté přidejte k panence. Zakryjte a pečte zhruba 20 minut.
  4. V menším kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte bezlepkovou mouku. Jakmile směs zhoustne, zřeďte ji hruškovým nektarem. Promíchejte a přidejte vývar. Vařte do zhoustnutí (cca 7 minut).
  5. Jakmile je panenka hotová, odeberte 2 kousky hrušky a zbavte jej slupky, vidličkou je rozmačkejte a vmíchejte do omáčky.
  6. Panenku nakrájejte na medailonky a servírujte s hruškami, šalotkou a omáčkou posypané tymiánem. Jako příloha se hodí opečené brambory, batáty nebo jejich kombinace.
Voňavé perníčky

Ke svátkům prostě patří, Vánoce ani Velikonoce se bez nich neobejdou. Dají se využít na...

Voňavé perníčky
Limetkový cheesecake

Kdo si dá “číský dort” neboli chese-kake? Tento zákusek je legendou českého gatrokutilství, ale my...

Limetkový cheesecake
Bezlepková ovocná roláda

Také Vás dnes někdo vyvedl aprílem? No… My budeme hodní a místo žertíku Vám nabízíme...

Bezlepková ovocná roláda