Bezlepkové svatomartinské menu

Už po víkendu nás čeká svátek svatého Martina. Přestože to na první sněhovou nadílku nevypadá, připravit si bezlepkové svatomartinské posvícení můžete směle s námi. Chybět nebude mladé víno, husa s červeným zelím, pečenými kaštany a bezlepkové lokše, tedy tradiční bramborové placky. Pusťme se do toho!

Ingredience potřebné pro pečenou husu:

  • 1 husa bez drobů
  • sůl a pepř
  • lžíce kmínu
  • 200 g cibule
  • 200 g jablek
  • 500 ml svatomartinského bílého vína

Na přípravu červeného zelí:

  • 1 lžíce husího sádla
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 400 g jablek
  • 2 cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 1½  lžíce třtinového cukru

Na kaštany:

Na bezlepkové lokše:

  • 600 g vařených, oloupaných brambor
  • 200 g bezlepkové mouky + na posyp
  • husí sádlo na potření

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kaštany z vrchu nařízněte do tvaru „ד a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout a kaštany vyloupejte.
  2. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Husu osolte, okmínujte a naplňte oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibulí a umytými, na čtvrtky nakrájenými jablky zbavených jádřinců. Dejte na pekáč a pečte 2,5–3 hodiny, přelévejte svatomartinským vínem a výpekem.
  3. Mezitím si připravte zelí. Na husím sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, nechte lehce zesklovatět a přisypte cukr. Jakmile zkaramelizuje, podlijte červeným vínem a nechte jej trochu odpařit. Přidejte nakrouhané zelí a duste doměkka cca 20 minut. Ke konci přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka.
  4. Nyní si připravte kaštany. V kastrůlku rozehřejte cukr. Jakmile vznikne karamel, po troškách začněte přilévat vodu. Přidejte oloupané kaštany a duste doměkka. Nakonec přidejte špetku soli a vmíchejte máslo.
  5. Nyní je řada na bezlepkové lokše. Oloupané uvařené brambory nastrouhejte a smíchejte s bezlepkovou moukou. Vypracujte kompaktní hladké těsto. Z něj vytvořte váleček a rozdělte jej na 12 stejných dílů. Každý díl na pomoučněném vále rozválejte na tenkou placku. Osmažte nasucho na pánvi s nepřilnavým dnem. Jakmile je placka opečená, potřete ji z obou stran husím sádlem.
  6. Pečenou husu naporcujte, podávejte s pečenými jablky, kaštany, zelím a lokšemi.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Zázvorové sušenky

Jestliže se nechcete před svátky stresovat, postupujte podle předem promyšleného plánu. To platí nejen pro...

Zázvorové sušenky
Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Mezi nejvybranější pochoutky v podzimním menu patří zvěřina. Má výraznou, lehce pikantní chuť, která je...

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou