Hovězí po burgundsku

Francouzská kuchyně dala světu mnoho úžasných receptů. Dnes si s Bezlepek.cz můžete vyzkoušet tradiční, chuťově velmi výrazné Boef á la bourguignonne, tedy hovězí po burgundsku. Na přípravu tohoto pokrmu spotřebujete hned dvě lahve dobrého vína. Jedním budete podlévat maso, druhou servírovat vašim nadšeným hostům. Vzhůru na to!

Ingredience:

  • 750 g hovězí zadní loupaná plec (označení CZ333)
  • 100 g Kostelecké uzeniny Poctivé slaniny selské
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • Lžička soli
  • 30 g bezlepkové mouky
  • ¼ lžičky pepře
  • 500 ml červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 24 nakládaných cibulek
  • 500 g baby žampionů
  • 1 lžíce Olma Másla

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky 4×4 cm, slaninu na menší kousky.
  2. Slaninu orestujte v hrnci vhodném do trouby. Přidejte maso a restujte, dokud se všechna šťáva z masa nevypeče a maso se nezatáhne. Vyjměte, přidejte do hrnce olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli, na 2cm kousky nakrájenou mrkev. Vyjměte, vraťte do hrnce maso se slaninou, osolte a opepřete a posypte moukou. Promíchejte, aby se maso obalilo. Přidejte orestovanou zeleninu, přilijte víno a pár minut povařte. Poté přilijte vývar. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte k masu bobkový list, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 3–4 hodiny do změknutí masa.
  4. Mezitím očištěte baby žampiony (nemusíte loupat) a spolu s cibulkami je orestujte na másle. Jakmile je maso změklé, přimíchejte k němu žampiony s cibulkou, přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián. Promíchejte a nechte na plotně ještě přejít varem.
  5. Podávejte s bramborovou kaší.

Bezlepek.cz vám přeje Bon appétit!

Pestrý kuřecí pilaf

Základní surovinu pilafu (či pilavu) tvoří rýže nebo pšeničný bulgur. S Bezlepek.cz můžete zkusit vynikající, bezpečně...

Pestrý kuřecí pilaf
Bezlepkové švestkové knedlíky

Na sezónu švestek se těšíme vlastně celý rok. Hlavně kvůli knedlíkům, protože ty švestkové jsou...

Bezlepkové švestkové knedlíky
Balzamikové kuře se salátem

Dnes máme chuť na kuřecí. Ale chce to něco originálního… Tak vyzkoušíme balzamikové kuře se...

Balzamikové kuře se salátem