Houbové quinotto

Dnešní recept vychází z italského krémového risotta, je ale exotičtější co do chuti, tak i do přísad. Quinoa, ze které se připravuje, se označuje jako pseudoobilovina a je vhodnou bezlepkovou přílohou pro celiaky. Ale nejen pro ty! Pro výživové hodnoty a nízký glykemický index quinou doporučují výživoví poradci i diabetikům. V našem receptu houbového quinotta používáme kokosové mléko, které báječně ladí s oříškovou chutí quinoi. Takže, co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 250 g žampionů
  • 100 g hub Shiitake
  • 2 hrnky neuvařené quinoy
  • 1 lžíce Olma Másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • Šťáva z citronu
  • ¾ hrnku strouhaného parmezánu
  • Sůl a pepř k dochucení

Postup:

  1. Na olivovém oleji orestujte očištěné a na plátky nakrájené houby. Poté je přendejte do misky.
  2. Ve stejné pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm quinou. Přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět.
  3. Snižte teplotu plotýnky a ke quinoe postupně přilévejte kokosové mléko. Za občasného míchání vařte zhruba 11–13 minut do měkka.
  4. Přimíchejte citronovou šťávu, tymián, parmezán a houby.
  5. Servírujte posypané čerstvými bylinkami, například petrželkou.

Přejeme vám dobrou chuť!